Tobben

Tobben betekent ‘aldoor piekeren, vol zorg zijn.’ Maar waar ga je over tobben als je ineens zonder werk en met een lege agenda thuis zit? En past een tobber eigenlijk wel op een podium? Hoe schrijf je überhaupt als tobber een theatershow? Welke liedjes gaan er eigenlijk gezongen worden bij dit tob-thema? Valt er in de liefde nog wat te tobben? En is deze voorstelling dan ook eigenlijk wel bedoelt voor mensen die geen tobber zijn? Is tobber eigenlijk wel een woord? Naja dit dus. Tobben. Kom je gezellig meedoen? Nu te zien in een theater bij jou in de buurt!

Recensie Theater 050

In haar voorstelling passeren herkenbare onderwerpen in korte tijd de revue: niet weten wat je aan moet trekken, feestjes die ongemakkelijk kunnen verlopen, het verliezen van een baan, gȇnante momenten beleven en natuurlijk… Tobben.

Tobben als inspiratiebron, in plaats van een obstakel…

Het risico bij dit onderwerp is dat een verhaal kan veranderen in een klaagzang, maar dat blijkt bij Ruth allerminst het geval. Haar productie laat zien dat tobben zowaar gezellig kan zijn en dat het zelfs kan leiden tot nieuwe inzichten. Ruth is eerlijk over haar twijfels en voegt humor toe. Hilarisch is haar lied over het invullen van een beroepentest, vol tekstuele sprongen en een grappige ontknoping. Treffend is het nummer Vrijheid. De tekst schreef Ruth vorig jaar. Ze werd toen gevraagd om een lied te maken in verband met 75 jaar na de bevrijding van Nederland. Ruth stelt daarbij een grote vraag: “Kun je zingen over vrijheid als je nooit bent onderdrukt?”