Over Ruth Elings

Ruth Elings werd in 1995 geboren in een heel klein dorpje midden in de Betuwe. Al dromend over een toekomst in de grote stad begon daar haar liefde voor muziek. Nu woont ze in die grote stad, is net afgestudeerd aan het conservatorium van Utrecht en staat ze aan het begin van een heel nieuw avontuur: Haar eigen liedjesprogramma’s maken. Tijdens haar conservatoriumstudie is Ruth begonnen met het schrijven van haar Nederlandstalige repertoire en niet zonder succes. Haar zelfgeschreven eindexamenprogramma ‘Randwijk’ werd beloond met een 9.

Met voorbeelden als Annie M.G. Schmidt, Wim Sonneveld en Yentl en de Boer combineert Ruth haar muzikaliteit met scherpe en grappige teksten. Haar ietwat wereldvreemdheid zorgt voor een frisse blik op onze manier van leven, de karakters die rondlopen op deze wereld en natuurlijk de wereld zelf. Ruth is in haar onschuld ontwapenend en laat haar publiek tijdens haar voorstelling lachen en soms een beetje huilen, maar ze zorgt er altijd voor dat je met een fijn en gelukkig gevoel het theater verlaat.

Eindoordeel commissie ‘Randwijk’

De performance van Ruth werd door de commissie omschreven als steengoed, gek, grappig, ontroerend, warm, kwetsbaar, soms gemeen, gevat. Het was een zeer persoonlijk geschreven kleinkunst programma wat voorbijvloog in een perfect georganiseerde productie. Het was niet alleen dat ze de zaal omarmde – de zaal omarmde haar ook! De composities ondersteunden de knap geschreven teksten en functioneerden vooral als een soort ‘verpakkingsmateriaal’ voor het uit te dragen idee. Dit programma was zeer overtuigend.